Πώς να χρησιμοποιήσετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

6 συμβουλές από ένα ψυχολόγο, για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων
της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Πάνω από το ένα τρίτο των ενηλίκων βλέπουν τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ως επιβλαβή για την ψυχική τους υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης. Μόλις το 5% τα θεωρεί θετικά για την ψυχική του υγεία. Ένα άλλο 45% λέει ότι έχουν τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιπτώσεις. Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων της έρευνας πιστεύουν ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετίζεται με την κοινωνική απομόνωση και τη μοναξιά. Υπάρχει ένα ισχυρό σώμα της έρευνας που συνδέει τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με την κατάθλιψη. Άλλες μελέτες τα έχουν συνδέσει με ζήλια, χαμηλή αυτοεκτίμηση και κοινωνικό άγχος.
  • Text Hover
Παρακάτω θα βρείτε έξι τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τη βλάβη που προκαλούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική τους υγεία.

1. Περιορίστε το πότε και το πού χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να διακόψει και να παρέμβει στις επικοινωνίες κατά πρόσωπο. Θα "συνδεθείτε" καλύτερα με τους ανθρώπους στη ζωή σας, αν ορισμένες φορές κάθε μέρα ,έχετε τις ειδοποιήσεις σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απενεργοποιημένες – ή το τηλέφωνό σας σε λειτουργία πτήσης. Δεσμευτείτε να μην ελέγχετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των γευμάτων με την οικογένεια και τους φίλους σας, όταν παίζετε με τα παιδιά σας ή όταν μιλάτε με ένα συνεργάτη.
Βεβαιωθείτε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν παρεμβαίνουν στην εργασία και δεν σας αποσπούν την προσοχή από απαιτητικά προγράμματα και συζητήσεις με συναδέλφους. Επίσης, μην κρατάτε το τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σας στο υπνοδωμάτιο – διαταράσσει τον ύπνο σας.

2. Εφαρμόστε περιόδους «αποτοξίνωσης»

Προγραμματίστε τακτικές διακοπές πολλών ημερών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και ένα πενταήμερο ή εβδομαδιαίο διάλειμμα από το Facebook μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα στρες.
Μπορείτε επίσης αποκοπείτε σταδιακά: Έρευνα έδειξε ότι η χρήση του Facebook, του Instagram και του Snapchat μόλις 10 λεπτά την ημέρα για τρεις εβδομάδες οδήγησε σε χαμηλότερη αίσθηση μοναξιάς και κατάθλιψη. Μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά ζητήστε βοήθεια από την οικογένεια και τους φίλους, δηλώνοντας δημοσίως ότι είστε σε διάλειμμα. Και διαγράψτε τις εφαρμογές για τις αγαπημένες σας υπηρεσίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.


3. Δώστε προσοχή στο τι κάνετε και στο πώς αισθάνεστε

Πειραματιστείτε με τη χρήση των αγαπημένων σας διαδικτυακών πλατφορμών σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και για διάφορα μήκη χρόνου, για να δείτε πώς αισθάνεστε κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε συνεδρία. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι μερικές σύντομες περιηγήσεις θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα από ό, τι να αφιερώνετε 45 λεπτά σκρολάροντας σε μια ιστοσελίδα.
Και αν διαπιστώσετε ότι ενασχόληση με τα social media, σας οδηγεί σε απώλεια αίσθησης του χρόνου και καταλήγετε τα μεσάνυχτα συνήθως να σας αφήνει εξαντλημένο και νιώθοντας άσχημα για τον εαυτό σας, εξαλείψτε το Facebook μετά τις 10 μ.μ.
Επίσης, σημειώστε ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν παθητικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που απλά περιηγούνται και καταναλώνουν αναρτήσεις άλλων, αισθάνονται χειρότερα από τους ανθρώπους που συμμετέχουν ενεργά, δημοσιεύοντας το δικό τους υλικό και συμμετέχοντας με άλλους στο διαδίκτυο. Όποτε είναι δυνατό, εστιάστε τις διαδικτυακές σας αλληλεπιδράσεις σε άτομα που γνωρίζετε και εκτός social media. 

4. Προσεγγίστε τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης με σύνεση - Ρωτήστε  "Γιατί;"

Αν το πρώτο πράγμα που κάνετε το πρωί είναι να ανοίξετε το Twitter, σκεφτείτε αν το κάνετε για να ενημερωθείτε για τις έκτακτες ειδήσεις , ή αν είναι μια συνήθεια που χρησιμεύει ως διαφυγή από το να αντιμετωπίσετε τη μέρα.
Παρατηρείτε ότι έχετε μια λαχτάρα να κοιτάξετε στο Instagram όποτε είστε αντιμέτωποι με ένα δύσκολο έργο στην εργασία; Να είστε γενναίοι και βάναυσα ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Κάθε φορά που προσεγγίζετε το τηλέφωνό σας (ή τον υπολογιστή) για να ελέγξετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απαντήστε στην δύσκολη ερώτηση: Γιατί το κάνω αυτό τώρα; Αποφασίστε αν αυτό θέλετε να είναι η ζωή σας.

5. Θετικές επιλογές

Με την πάροδο του χρόνου, έχετε πιθανώς συσσωρεύσει πολλούς διαδικτυακούς φίλους και επαφές, καθώς και άτομα και οργανισμούς που ακολουθείτε.
Κάποιο περιεχόμενο είναι ακόμα ενδιαφέρον για εσάς, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του μπορεί να είναι βαρετό, ενοχλητικό ή εξοργιστικό. Τώρα είναι η ώρα να κάνετε unfollow, mute ή να αποκρύψετε επαφές - η συντριπτική πλειοψηφία δεν θα το προσέξει. Και η ζωή σας θα είναι καλύτερη με αυτό.
Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι πληροφορίες σχετικά με τη ζωή των φίλων του Facebook επηρεάζουν τους ανθρώπους πιο αρνητικά από οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο στο Facebook. Οι άνθρωποι των οποίων τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιελάμβαναν εμπνευσμένες ιστορίες γνώρισαν ευγνωμοσύνη και ζωτικότητα.
Η διαγραφή μερικών "φίλων" και η προσθήκη παρωθητικών ή αστείων sites είναι πιθανό να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

6. Σταματήστε να αντικαθιστάτε την πραγματική ζωή με τα social media

Η χρήση του Facebook για να ενημερώνεστε για τη ζωή της ξαδέλφη σας ως νέα μητέρα είναι μια χαρά, αρκεί να μην αμελείτε να την επισκεφτείτε τους μήνες που περνούν. Το Twitter με έναν συνάδελφο μπορεί να είναι ελκυστικό και διασκεδαστικό, αλλά βεβαιωθείτε ότι αυτές οι αλληλεπιδράσεις δεν γίνονται υποκατάστατο του να μιλάτε πρόσωπο με πρόσωπο.
Όταν χρησιμοποιούνται προσεκτικά και σκόπιμα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αποτελέσουν μια χρήσιμη προσθήκη στην κοινωνική σας ζωή, αλλά μόνο ένα άτομο με σάρκα και οστά που κάθεται απέναντι από εσάς μπορεί να εκπληρώσει τη βασική ανθρώπινη ανάγκη για σύνδεση και επικοινωνία.

Συμβουλές από την Jelena Kecmanovic αναπληρώτρια καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Georgetown.