Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Berkshire Hathaway και αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος Warren Buffett έγινε 89 ετών την Παρασκευή, 30 Αυγούστου.
Γιορτάζει επίσης την 13η επέτειο του γάμου του με τη γυναίκα του, Astrid.

Έχουμε συγκεντρώσει έξι από τις καλύτερες συμβουλές ζωής του επενδυτικού θρύλου.


1. Παντρέψου το σωστό άτομο

Ο Μπάφετ έκανε την περιουσία του μέσα από έξυπνες επενδύσεις, αλλά αν τον ρωτήσετε για την πιο σημαντική απόφαση που πήρε ποτέ, αυτή δεν θα είχε καμία σχέση με τα χρήματα.

«Η μεγαλύτερη απόφαση της ζωής σου», λέει ο Μπάφετ, «είναι αυτός που επιλέγεις να παντρευτείς. Θέλεις να συσχετίζεσαι με ανθρώπους, που ανήκουν στο είδος των ανθρώπων που θα ήθελες να είσαι. Θα κινηθείς προς αυτή την κατεύθυνση.» είπε κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με τον Μπιλ Γκέιτς.

«Και το πιο σημαντικό άτομο από αυτή την άποψη είναι ο σύζυγός σου. Δεν μπορώ να τονίσω πόσο σημαντικό είναι αυτό.» Είναι η συμβουλή που δίνει εδώ και χρόνια.
Όπως είπε στο ετήσιο συνέδριο της Berkshire Hathaway το 2009: «Παντρέψου το σωστό άτομο. Σοβαρολογώ. Θα κάνει μεγάλη διαφορά στη ζωή σου. Θα αλλάξει τις φιλοδοξίες σου και πολλά άλλα πράγματα.»

2. Επένδυσε στον εαυτό σου

«Μακράν η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις, είναι στον εαυτό σου», ανέφερε ο Μπάφετ στον αρχισυντάκτη της Yahoo Editor, Άντι Σέραρ, νωρίτερα αυτό το έτος.

Πρώτα, «Μάθε να επικοινωνείς καλύτερα τόσο γραπτώς όσο και προφορικώς.
Ένα τέτοιο ταλέντο μπορεί να αυξήσει την αξία σου κατά τουλάχιστον 50%», είπε σε ένα βίντεο στο Facebook που δημοσιεύτηκε το 2018.

Στη συνέχεια, φρόντισε το σώμα και το μυαλό σου-ειδικά όταν είσαι νέος. «Αν σου έδινα ένα αυτοκίνητο, και θα ήταν το μόνο αυτοκίνητο που θα πάρεις για την υπόλοιπη ζωή σου, θα το φρόντιζες υπερβολικά. Οποιαδήποτε γρατζουνιά, θα την διόρθωνες στη στιγμή, θα διάβαζες το εγχειρίδιο, θα είχες ένα γκαράζ και θα έκανες όλα αυτά τα πράγματα», είπε.

«Έχεις ακριβώς ένα μυαλό και ένα σώμα σε αυτόν τον κόσμο, και δε μπορείς να αρχίσεις να το φροντίζεις όταν γίνεις 50. Μέχρι τότε, θα το σκουριάσεις αν δεν έχεις κάνει τίποτα.»


3. Συσχετίσου με ανθρώπους «υψηλής ποιότητας»

«Έχει σημασία με ποιους συναναστρέφεσαι» είπε ο Μπάφετ στη συγγραφέα Τζίλιαν Ζόι Σίγκαλ σε μια συνέντευξη το 2015.
«Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις στη ζωή, είναι να περιβάλλεσαι από ανθρώπους που είναι καλύτεροι από σένα», ανέφερε.

Αν είσαι γύρω από αυτό που αποκαλεί «υψηλόβαθμα άτομα», θα αρχίσεις να συμπεριφέρεσαι περισσότερο σαν αυτούς.
Αντίθετα, «αν τριγυρνάς με ανθρώπους που συμπεριφέρονται χειρότερα από σένα, πολύ σύντομα θα αρχίσουν να σε τραβάνε προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτός είναι ο τρόπος που φαίνεται να λειτουργεί.»

  • Text Hover

4. Εργάσου για ανθρώπους που σέβεσαι

«Προσπάθησε να δουλέψεις για όποιον θαυμάζεις περισσότερο», είπε ο Μπάφετ.
«Δεν θα είναι απαραίτητα η δουλειά που θα έχεις 10 χρόνια αργότερα, αλλά θα έχεις την ευκαιρία να κερδίσεις πολλά στην πορεία. Ενώ ο μισθός είναι σημαντικός παράγοντας όταν σκέφτεσαι την καριέρα σου, δε θέλεις να έχεις μια δουλειά μόνο για τα χρήματα.

Κάποτε αποδέχτηκε μια προσφορά εργασίας από τον μέντορα και ήρωά του, τον Μπέντζαμιν Γκράχαμ, χωρίς καν να ρωτήσει για το μισθό.
«Το ανακάλυψα στο τέλος του μήνα που πληρώθηκα», είπε.


5. Αγνόησε το «θόρυβο»

«Το επενδύειν πολλές φορές μπορεί να αποδειχθεί αρκετά στρεσογόνο και να σε επηρεάσει συναισθηματικά, και δεν βοηθάει να προσπαθείς να διαπιστώσεις πώς τα πηγαίνεις όλη την ημέρα, ελέγχοντας μια στήλη μετοχών ή παρακολουθώντας τις ειδήσεις. Άλλωστε κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος με ποιον τρόπο θα κινηθούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η καλύτερη στρατηγική, ακόμα και όταν η αγορά φαίνεται να βυθίζεται, είναι να κρατήσεις την ψυχραιμία σου και να παραμείνεις στην πορεία σου», λέει ο Μπάφετ.

«Δεν προσέχω τι λένε οι οικονομολόγοι, ειλικρινά», είπε το 2016.
«Αν κοιτάξετε όλη την ιστορία των [οικονομολόγων], δεν κάνουν πολλά χρήματα αγοράζοντας και πουλώντας μετοχές, αλλά οι άνθρωποι που αγοράζουν και πωλούν μετοχές τους ακούν. Έχω ένα μικρό πρόβλημα με αυτό.»


6. Η επιτυχία δε μετριέται με τα χρήματα

Ο Μπάφετ είναι συνεχώς ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, αλλά δεν χρησιμοποιεί τον πλούτο ως μέτρο επιτυχίας.
Γι ' αυτόν, όλα καταλήγουν στο αν οι άνθρωποι που είσαι πιο κοντά σε αγαπούν.

«Το να έχεις άνευ όρων αγάπη είναι το μεγαλύτερο όφελος που μπορείς να πάρεις», είπε ο Μπάφετ σε ομιλία του σε μεταπτυχιακούς σπουδαστές.

«Το απίστευτο πράγμα με την αγάπη είναι ότι δεν μπορείς να την ξεφορτωθείς. Αν προσπαθήσεις να τη δώσεις, καταλήγεις με τη διπλάσια, αλλά αν προσπαθήσεις να την κρατήσεις, εξαφανίζεται. Είναι μια μαγική κατάσταση, όπου οι άνθρωποι που απλά μοιράζουν απλόχερα την αγάπη τους, την εισπράττουν πίσω δεκαπλάσια.»