Πώς να λάβετε μια παγκοσμίου κλάσης εκπαίδευση, ΔΩΡΕΑΝ στο διαδίκτυο


Είτε ψάχνετε νέα απασχόληση στη μέση της καριέρας σας, είτε είστε περίεργοι για εναλλακτικές λύσεις εκπαίδευσης, εκμεταλλευτείτε αυτές τις διαδικτυακές πηγές.

Όσο κρίσιμο και αν είναι ένα πανεπιστημιακό πτυχίο για την εργασία στη σύγχρονη οικονομία, δεν είναι ο μόνος δρόμος για μια εξαιρετικά προσοδοφόρα και επιτυχημένη καριέρα.

Στο μέλλον, ένα πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης σε ένα συγκεκριμένο τομέα δε θα επαρκεί πλέον για πολλούς από εμάς ούτως ή άλλως. Καθώς τα ρομπότ και οι αυτοματισμός σαρώνουν το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έχουν το χρόνο ή τα χρήματα να αποκτήσουν ένα ολοκαίνουργιο τετραετές πτυχίο, θα πρέπει να επανεκπαιδευτούν με κάποιο τρόπο ώστε να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες και να στοχεύσουν σε νέες θέσεις εργασίας.

Το ερώτημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες είναι:

«Πώς μπορεί να γίνει αυτό γρήγορα, αποτελεσματικά, και το σημαντικότερο για πολλούς, φθηνά;»

Το διαδίκτυο, ευτυχώς, είναι ήδη μια ακμάζουσα πηγή.

Είτε αναζητάτε εξειδίκευση σε ένα νέο αντικείμενο, είτε είστε περίεργοι για εναλλακτικές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, είτε απλά σας αρέσει να μαθαίνετε, εδώ έχουμε συγκεντρώσει μερικές από τις πιο αξιόπιστες, υψηλής ποιότητας πηγές που μπορείτε να έχετε πρόσβαση, για να μάθετε οτιδήποτε στο διαδίκτυο.



Δωρεάν εκπαίδευση

Το πρώτο όνομα στους καταλόγους διαδικτυακών μαθημάτων είναι το Coursera, ένα εξαιρετικό site λόγω της πρωτοπoρίας του σε μαζικά ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα (massive open online courses MOOCs).

Ξεκινώντας από το 2012, το Coursera έχει τώρα πάνω από 28.000.000 χρήστες και πάνω από 2.000 μαθήματα, τα οποία μπορούν είτε να ληφθούν δωρεάν, είτε για ένα μικρό κόστος για ένα επίσημο πιστοποιητικό, από κορυφαίους θεσμούς όπως το Harvard και το  Stanford. Τα τελευταία χρόνια, ο κατάλογος έχει επεκταθεί πολύ πέρα από παραδοσιακά θέματα όπως η ιστορία και τα μαθηματικά. Έχει υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για μαθήματα σχετικά με την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, μαθήματα για το πώς να βρούμε την ευτυχία και την εκπλήρωση, καθώς και μαθήματα που είναι πιο προσανατολισμένα σε δεξιότητες.

Υπάρχουν αρκετοί άλλοι πάροχοι MOOC, συμπεριλαμβανομένων των  Udacity και edX.
Το Udacity τείνει να είναι μια καλύτερη πηγή για τους επαγγελματίες που ψάχνουν να αναπτύξουν ορισμένες επαγγελματικές δεξιότητες, και το EDX,που δημιουργήθηκε από το MIT και το Harvard, είναι περισσότερο μια ακαδημαϊκή πλατφόρμα με ιδιαίτερη εστίαση στην επιστήμη, αλλά και τα δύο έχουν μεγάλους, πλήρεις καταλόγους και εύκολες βάσεις δεδομένων με δυνατότητα αναζήτησης.

Για συγκεκριμένες επαγγελματικές δεξιότητες, υπάρχει και το Alison, ένας άλλος πάροχος διαδικτυακών μαθημάτων, ο οποίος συνεργάζεται με μεγάλους εκδότες όπως το Google και το Macmillan για την παροχή εκπαίδευσης σε τομείς όπως η εξυπηρέτηση πελατών, το project management και οι ανθρώπινοι πόροι.

Αν ο στόχος σας είναι να «ρουφήξετε» όλη τη γνώση στην οποία έχετε πρόσβαση, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε το Khan Academy. Ο ιστότοπος επαινείται για το βελτιωμένο, καθοδηγούμενο από εμπειρογνώμονες περιεχόμενο, με τη μορφή σύντομων βίντεο στο YouTube που αφομοιώνονται γρήγορα και δεν περιλαμβάνουν απαραίτητα ένα ολόκληρο μάθημα.

Και αν ενδιαφέρεστε να μάθετε από καθηγητές ενός συγκεκριμένου ιδρύματος, ερευνήστε αν το πανεπιστήμιο διαθέτει κάποιο ανοικτό πρόγραμμα εκμάθησης. Η πρωτοβουλία ανοικτών μαθημάτων των Χάρβαρντ, Κάρνεγκι Μέλον, ΜΙΤ και Γέιλ  (Ηarvard Extension’s Open Learning Initiative, Carnegie Mellon’s Open Learning Initiative, MIT OpenCourseWare, Open Yale Courses), είναι όλα παραδείγματα, και υπάρχουν περισσότερα που βγαίνουν κάθε χρόνο, από ελίτ πανεπιστήμια που δημοσιοποιούν τις πιο δημοφιλείς τάξεις τους.
Για την εκμάθηση μιας νέας γλώσσας


Πολλοί χρήστες smartphone είναι ήδη εξοικειωμένοι με το Duolingo, το οποίο έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα μεγάλο πρόγραμμα εκμάθησης γλωσσών, «χτυπώντας» το Rosetta Stone και άλλες καθιερωμένες εταιρείες, λόγω της αποδοτικότητάς του και φυσικά του κόστους του.

Το Duolingo, το οποίο έχει περίπου 200.000.000 εγγεγραμμένους χρήστες σε όλο τον κόσμο, προσφέρει επί του παρόντος 68 διαφορετικά μαθήματα γλώσσας σε 23 γλώσσες, με 22 ακόμη μαθήματα σε ανάπτυξη. Λειτουργεί ένα μοντέλο όπως το Spotify, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος της εφαρμογής δωρεάν και να πληρώνουν για ορισμένα πρόσθετα χαρακτηριστικά.

Η ευφυΐα του έγκειται κυρίως στο σχεδιασμό του, ο οποίος έχει επαινεθεί ως επαναστατικός και διαισθητικός: τα μαθήματα ενσωματώνουν τη μετάφραση κειμένου, τις απεικονίσεις, την ομιλία και τον ήχο σε ένα ολοκληρωμένο μαθησιακό περιβάλλον



Για την ευφορία της ανάγνωσης

Η ανάγνωση, η πιο υπέροχη από τις χαλαρές αναζητήσεις, δε χρειάζεται να είναι καθόλου δαπανηρή.

Ξεκινήστε από το Project Gutenberg, το οποίο προσφέρει πάνω από 56.000 δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία.

Το Open Library, ένα αρχείο στο Internet που προσπαθεί να καταχωρήσει κάθε βιβλίο που υπάρχει, προσφέρει επίσης πολλά δωρεάν βιβλία.

Γίνετε μέλος μιας οποιασδήποτε δημόσιας βιβλιοθήκης — η οποία προσφέρει το OverDrive, μια εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να δανειστούν από έναν ολοκληρωμένο κατάλογο δωρεάν ηλεκτρονικών και ηχογραφημένων βιβλίων.

Το Libby είναι μια άλλη εφαρμογή που προσφέρει την ίδια λειτουργικότητα σε ένα καλύτερο interface.

Το Google books εγκατέλειψε τα παλιά σχέδιά του για την ψηφιοποίηση όλων των βιβλίων του κόσμου, αλλά έχει ένα τμήμα δωρεάν ηλεκτρονικών βιβλίων και είναι ένα χρήσιμο site για ακαδημαϊκά κείμενα ή μερικούς πιο σύγχρονους τίτλους.

Το Quartz έχει έναν πλήρη οδηγό για την εύρεση συγκεκριμένων τίτλων στο διαδίκτυο. (Αν είστε «αρχάριος» αναγνώστης και δεν είστε βέβαιος για το πού να ξεκινήσετε, μπορείτε επίσης να κοιτάξετε τον οδηγό Quartz για να απολαύσετε την κλασσική λογοτεχνία.)



Περί κωδικοποίησης


Η κωδικοποίηση (γλώσσες προγραμματισμού) είναι μία από τις καλύτερες δεξιότητες για να μάθετε διαδικτυακά — το ίδιο το έργο λαμβάνει χώρα εξ ολοκλήρου σε έναν υπολογιστή — και το επίπεδο της δωρεάν διδασκαλίας κυμαίνεται από βασικές γνώσεις για αρχάριους έως εξειδικευμένες για προχωρημένους.

Οι προγραμματιστές τείνουν να συμφωνούν ότι το Codecademy, το Free Code Camp και το HackerRank είναι όλοι καλά σχεδιασμένοι και χρήσιμοι πόροι.

Το Codecademy προπονεί αρχάριους συνδρομητές μέσω των βασικών στοιχείων HTML και CSS, καθώς και σε JavaScript και πιο περίπλοκες γλώσσες.

To Free Code Camp κάνει το ίδιο με μια πρόσθετη έμφαση στην οικοδόμηση πραγματικών έργων για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς

και το HackerRank προσφέρει κώδικες «προκλήσεις» — μίνι παζλ που είναι εκπαιδευτικά χωρίς να είναι ρητώς διδακτικά, παρέχοντας μια προσέγγιση «πρακτικής μάθησης» που είναι ιδανική για άτομα που προτιμούν τις ασκήσεις στην πράξη από τις διαλέξεις.


Για μια μεγάλη δόση κινητοποίησης
Το TED Talks δεν είναι μια μυστική πηγή. Μπορείτε εύκολα να βρείτε διαλέξεις αστέρων κάθε βιομηχανίας, από την τεχνολογία μέχρι τη γεωργία.

Μια άλλη πηγή έμπνευσης είναι το MasterClass, το οποίο δεν είναι δωρεάν, κοστίζει περίπου 180 δολάρια/έτος, αλλά φιλοξενεί μια σειρά από καλά φτιαγμένα βίντεο με επικεφαλής διασημότητες.
Ο Judd Apatow μπορεί να σας διδάξει κωμωδία, ο Gordon Ramsay προσφέρει τη σοφία του στη μαγειρική και η Diane von Furstenberg θα μοιραστεί τα μυστικά της για τη δημιουργία ενός brand μόδας.

Η πλατφόρμα εκμάθησης είναι τόσο σημαντική, κυρίως γιατί σας δίνει τη δυνατότητα να  εμπνέεστε συνεχώς, από είδωλα, εικόνες, ειδικούς ή οποιονδήποτε εσείς αισθάνεστε ότι μπορεί να σας οδηγήσει εκεί που θέλετε να πάτε, έτσι ώστε να διατηρήσετε την ενέργεια και τον ενθουσιασμό σας.


Σήμερα, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάζουμε τους εαυτούς μας και να συνεχίζουμε να μαθαίνουμε.

Χάρη στο διαδίκτυο, αυτό είναι ευκολότερο από ποτέ!