Δυναμώστε το μυαλό σας! 7 tips.
Αυτές οι συμβουλές μπορούν να υποστηρίξουν την προσπάθεια ενδυνάμωσης του εγκεφάλου. Δοκιμάστε τις!
Τις περισσότερες φορές την εκγύμναση του εαυτού μας την ταυτίζουμε με συγκεκριμένα μέρη και όργανα του σώματός μας, ξεχνώντας ίσως ένα από τα σημαντικότερα.
Τον εγκέφαλό μας!
Αυτοί είναι οι 7 τρόποι για να τον κρατήσετε σε φόρμα.

1. Επιλέξτε μια μόνο νέα δραστηριότητα.
Αφιερώστε τον χρόνο και την προσοχή σας σε μία μόνο επιπλέον δραστηριότητα. Έτσι δεν θα μπείτε στον πειρασμό να αποσπαστείτε από άλλα ενδιαφέροντα. Η συγκέντρωση πάντα μετράει και φέρνει αποτελέσματα!

2. Εγγραφείτε σ’ ένα μάθημα.
Ένα μάθημα είναι ένας καλός τρόπος για να γνωρίσετε τα βασικά γύρω από οποιασδήποτε νέα δραστηριότητα, ειδικά εφ’ όσον απαιτεί συγκεκριμένες δεξιότητες, όπως ζωγραφική ή μουσική. Μόνοι σας με τον δάσκαλο ή και με συμμαθητές!

3. Προγραμματίστε χρόνο για την πρακτική σας εξάσκηση.
Όταν ξεκινάτε μία νέα δραστηριότητα, μην εστιάζετε στον χρόνο που θα χρειαστεί η κάθε εξάσκηση αλλά στο να τηρήσετε συνεπές το πρόγραμμα γι’ αυτή τη δραστηριότητα. Αφιερώστε όσο χρόνο μπορείτε, αλλά μείνετε σταθεροί στη δέσμευσή σας. Plan and execute!

4. Κάνετε τη σωστή δραστηριότητα.
Ανεξάρτητα από το ποια νέα δραστηριότητα επιλέγετε, βεβαιωθείτε ότι ακολουθεί τρεις οδηγίες για να μεγιστοποιήσετε την εκπαίδευση του εγκεφάλου, σύμφωνα με τον Δρ John N. Morris, διευθυντή έρευνας για την κοινωνική πολιτική και την πολιτική υγείας στο Ινστιτούτο για τη Γήρανση που συνεργάζεται με το Harvard: « Ν’ αποτελεί πρόκληση, να έχει πολυπλοκότητα και να απαιτεί εξάσκηση».

5. Κατανοήστε την πρόκληση.
Είναι σημαντικό να προκαλείτε πάντα τον εγκέφαλό σας για να αναπτυχθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιλογή μιας νέας δραστηριότητας είναι τόσο ευεργετική. Διαλέξτε κάτι που δεσμεύει τον εγκέφαλό σας για να μάθει και μπορεί να βελτιωθεί. Δε θέλετε να ξεκινήσετε κάτι καινούργιο; Τότε ανεβάστε τον πήχη σε κάτι που ήδη κάνετε! Αν για παράδειγμα κολυμπάτε, βάλτε στόχο ταχύτητας. Αν παίζετε γκολφ επιδιώξτε ένα συγκεκριμένο σκορ. ” Πρόκληση δεν είναι μόνον να μάθετε κάτι νέο, αλλά να αυξήσετε τις δεξιότητες και τις γνώσεις σας”, ο Δρ Morris.

6. Αγαπήστε την πολυπλοκότητα.
Μια σύνθετη δραστηριότητα προκαλεί ενθουσιασμό και υποκινεί την επίλυση προβλημάτων και τη δημιουργική σκέψη. Μια μελέτη του 2013 στην Ψυχολογική Επιστήμη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες από 60 ως 90 ετών που δοκίμασαν νέες και πολύπλοκες δραστηριότητες, όπως η ψηφιακή φωτογραφία ή το πλέξιμο, κατά μέσο όρο 16 ώρες την εβδομάδα για τρεις μήνες βαθμολογήθηκαν καλύτερα στα τεστ μακροχρόνιας μνήμης από εκείνους που έκαναν πιο οικείες δραστηριότητες όπως η ανάγνωση και τα σταυρόλεξα!

7. Μην ξεχνάτε την πρακτική.
Η πρακτική δημιουργεί τη μονιμότητα. Αυτό ισχύει και για τη λειτουργία του εγκεφάλου. “Δεν μπορείτε να βελτιώσετε τη μνήμη σας εάν δεν εργάζεστε σταθερά σ’ αυτό”, λέει ο Δρ Morris. «Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνετε σε δραστηριότητες που εμπλέκουν τον εγκέφαλό σας, τόσο περισσότερο θα είναι το όφελος», συμπληρώνει. Η δραστηριότητά σας θα πρέπει να απαιτεί κάποιο επίπεδο συνεχούς πρακτικής, αλλά ο στόχος σας δεν είναι να αγωνίζεστε για τις τρομερές επιδόσεις. “Τον μεγαλύτερο αντίκτυπο έχει η συνεχής επανάληψη της δουλειάς για βελτίωση, και όχι η αναζήτηση για πρωτιά στις επιδόσεις”, λέει ο Δρ Morris.

Ξεκινάμε;
Η ενδυνάμωση του μυαλού μας είναι στο χέρι μας!