Κάθε αξιόλογη προσπάθεια περιλαμβάνει αναπόφευκτα την αποτυχία στην επιδίωξη της επιτυχίας. Σε κανένα δεν αρέσει να αποτυγχάνει, και όλοι αποφεύγουμε να συζητάμε τις αποτυχίες μας.Όμως εκείνοι που απολαμβάνουν τη μεγαλύτερη επιτυχία, δεν φοβούνται την αποτυχία και είναι μάλιστα πρόθυμοι να το συζητήσουν.
Μερικές από τις πιο ισχυρές λέξεις για την αποτυχία «κρέμονται» σε μια αφίσα στο δωμάτιο του γιου μου. Προέρχονται από το μεγαλύτερο μπασκετμπολίστα όλων των εποχών, και αποτελούν μια υπενθύμιση της δύναμης και της αναγκαιότητας της αποτυχίας.


 «Έχω χάσει πάνω από 9000 σουτ στην καριέρα μου.Έχω χάσει σχεδόν 300 παιχνίδια.26 φορές με έχουν εμπιστευτεί να πάρω το παιχνίδι με το τελευταίο σουτ, και έχασα.Έχω αποτύχει ξανά και ξανά και ξανά στη ζωή μου. Και αυτός είναι ο λόγος που έχω πετύχει.»
Michael Jordan


Αρκετές φορές έχω σταθεί μπροστά από αυτή την αφίσα, απαγγέλλοντας αυτά τα λόγια για τον εαυτό μου - μετά από μια δύσκολη μέρα ως επιχειρηματίας. Αυτά τα λόγια τονίζουν τη σημασία της αποτυχίας και πώς τη χειριζόμαστε, ως ζωτικής σημασίας συστατικά για την επιτυχία.Η αποτυχία μπορεί να μας βγάλει «εκτός παιχνιδιού», να σκοτώσει τα όνειρά μας, και να σπείρει τον όλεθρο στην ψυχή μας.Ή, μπορεί να διευκρινίσει την κατεύθυνσή μας, να αναθεωρήσει τους στόχους μας, και να ακονίσει την ψυχική μας αντοχή. Ενώ δεν μπορούμε πάντα να ελέγξουμε τις περιστάσεις που περιβάλλουν την αποτυχία, μπορούμε να ελέγξουμε πώς θα τη διαχειριστούμε.Δεν είναι εύκολο να βιώνουμε μια αποτυχία, αλλά είναι απαραίτητο να συνεχίζουμε την πορεία μας προς την επιδίωξη της επιτυχίας στη ζωή, στα επαγγελματικά,στην προσωπική ανάπτυξη και στις σχέσεις.


 Εδώ είναι 5 τρόποι για να διατηρήσετε ζωντανά τα κίνητρά σας μετά από μια αποτυχία.


1. Εργαστείτε με γνώμονα τη δέσμευση στους στόχους σας και μην αφήνετε να σας οδηγούν τα συναισθήματά σας.
Η δραστηριότητα προηγείται του κινήτρου. Σπάνια κάνουμε πράγματα γιατί αισθανόμαστε να τα κάνουμε - εργασία, τρέξιμο, γράψιμο, προσκόλληση σε μια δίαιτα, επένδυση σε σχέσεις - μέχρι να είμαστε ήδη σε κίνηση. Κατά κάποιο τρόπο, η ανάληψη δράσης υπερφορτίζει τα κίνητρά μας. Ξαφνικά στο μέσο της εκτέλεσης είμαστε έτοιμοι να τρέξουμε ένα επιπλέον χιλιόμετρο. Η συγγραφή γίνεται ευχάριστη μετά από την πρώτη επίπονη φράση και μια δίαιτα είναι πάντα ευκολότερη όταν αρχίζουμε να αισθανόμαστε ήδη το τζιν μας πιο χαλαρό…
Αρνηθείτε να οδηγείστε από τα συναισθήματα και επιλέξτε μια εποικοδομητική δραστηριότητα βάσει των δεσμεύσεών σας πολύ πριν η αποτυχία επηρεάσει τη διάθεσή σας.


2.  Ιδρώστε.
Η σωματική άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες που τονώνουν τη διάθεση και ανακουφίζουν το άγχος. Η άσκηση σε οποιαδήποτε μορφή, από αερόμπικ μέχρι γιόγκα, αυξάνει τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλό μας που είναι υπεύθυνες για το αίσθημα της ευφορίας και ανεβάζει τη διάθεσή μας.
Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να λειτουργήσει ως μια μορφή διαλογισμού, εστιάζοντας το μυαλό μας σε ένα στόχο, διώχνοντας τις αμφιβολίες και μειώνοντας τα επίπεδα άγχους.  Αυτά τα στοιχεία συνδυάζονται για να παράγουν αισθήματα που ενισχύουν τα κίνητρα και τις δυνατότητες και να μας μεταφέρουν προς τα εμπρός.


3.  Παίξτε με τις πιθανότητες.
Θυμηθείτε ότι όσες περισσότερες φορές ακούσετε «Όχι», τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχετε να ακούσετε τελικά «Ναι!»Αν προσφέρετε τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας σε 10 άτομα, οι πιθανότητες είναι οι 8 να πουν «Όχι» και οι 2 να πουν «Ναι».
Έτσι, αν ρωτήσετε 50 άτομα, σίγουρα θα ακούσετε περισσότερα «Όχι, αλλά θα συγκεντρώσετε και 10 θετικές απαντήσεις , όταν παίζετε με αυτές τις πιθανότητες. Και 10 «Ναι» μπορεί να αλλάξουν την πορεία της επιχείρησής σας, τη ζωής, ή των σχέσεών σας οδηγώντας σας στην επιτυχία.


4.  Εξασκηθείτε στις επιτυχίες του παρελθόντος.
Η αποτυχία συνοδεύει την επιτυχία. Η ανάληψη ρίσκου έχει ανταμοιβές, καθώς και αρνητικά αποτελέσματα. Θυμηθείτε μερικές από τις επιτυχίες του παρελθόντος και κάντε πρόβα δυνατά.  Θυμηθείτε τις ενέργειές σας και τις επιλογές που σας οδήγησαν στην επιτυχία. Ως ο αρχιτέκτονας των επιτυχιών αυτών, δώστε στον εαυτό σας κάποια λεκτική επιβράβευση και επιβεβαίωση.
Αφουγκραζόμαστε και πιστεύουμε ό,τι λέμε στους εαυτούς μας, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Μιλήστε θετικά, επιβεβαιώνοντας και συγχαίροντας τον εαυτό σας. Φτιάξτε έναν πίνακα με οπτικές υπενθυμίσεις της επιτυχίας του παρελθόντος . Οι οπτικές υπενθυμίσεις είναι ισχυρές και οι προφορικές πρόβες των επιτυχιών του παρελθόντος μπορούν να σας εμπνεύσουν και να σας ενθαρρύνουν να συνεχίσετε την προσπάθεια προς την επίτευξη των στόχων σας...


5.  Μετατοπίστε την εστίασή σας.
Έχετε πάει ποτέ να αγοράσετε αυτοκίνητο και ξαφνικά φαίνεται το αυτοκίνητο των ονείρων σας να κυκλοφορεί παντού στους δρόμους ;  Δεν το είχατε παρατηρήσει ποτέ πριν, αλλά τώρα η προσοχή σας είναι εστιασμένη σε αυτό το αυτοκίνητο και το βλέπετε παντού. Υπεύθυνο για αυτό είναι το ενεργοποιητικό σύστημα του δικτυωτού σχηματισμού Reticular Activating System (RAS) , μια δέσμη νεύρων στη βάση του εγκεφάλου μας, η οποία ενεργεί ως ένα φίλτρο μεταξύ του συνειδητού και του υποσυνείδητου.
Με απλά λόγια, ρυθμίζει την προσοχή μας. Μετατόπιση της εστίασή σας από την αποτυχία στην επόμενη προσπάθειά σας, μπορεί να ωθήσει το μυαλό σας προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης των αναγκαίων πόρων, δράσεων και ιδεών ώστε να καταφέρετε την επιτυχία που αποζητάτε.


Συχνά, η επιτυχία έρχεται ως αποτέλεσμα της αποτυχίας. 
Σύμφωνα με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, «Η αποτυχία είναι επιτυχία σε εξέλιξη». Ο καθένας μπορεί να εκτροχιαστεί.  Δεν συνεχίζουν όμως όλοι την προσπάθεια».Η αποδοχή της αποτυχίας ως ένα αναπόφευκτο υποπροϊόν της επίτευξης της επιτυχίας, θα μετατοπίσει την προοπτική σας, και θα σας βοηθήσει να ανασυνταχθείτε, και να πάρετε το σωστό δρόμο για την επόμενη επιτυχία σας.