Ένα γράμμα από... το μέλλον

Μια επιστολή προς το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ιταλία:
"Aυτά είναι που γνωρίζουμε για το μέλλον σας"



Η καταξιωμένη Ιταλίδα μυθιστοριογράφος Francesca Melandri, η οποία βρίσκεται υπό αποκλεισμό στη Ρώμη για σχεδόν τρεις εβδομάδες λόγω της επιδημίας Covid-19, έγραψε επιστολή προς όλους τους ευρωπαίους "από το μέλλον", παρουσιάζοντας το φάσμα των συναισθημάτων που είναι πιθανό να περάσουν οι άνθρωποι τις επόμενες εβδομάδες.


«Σας γράφω από την Ιταλία, που σημαίνει ότι γράφω από το μέλλον σας. Είμαστε τώρα εκεί που θα είστε σε λίγες μέρες. Τα διαγράμματα της επιδημίας, μας δείχνουν όλους να είμαστε μπλεγμένοι σε έναν παράλληλο χορό.

Είμαστε μόνο μερικά βήματα μπροστά σας στο δρόμο του χρόνου, ακριβώς όπως το Wuhan ήταν λίγες εβδομάδες μπροστά μας. Σας παρακολουθούμε να συμπεριφέρεστε και εσείς όπως κι εμείς. Προβάλετε τα ίδια επιχειρήματα που είχαμε και εμείς μέχρι πριν από λίγο καιρό, μεταξύ εκείνων που εξακολουθούν να λένε "είναι μόνο μια γρίπη, γιατί όλη η αναστάτωση;" και εκείνων που έχουν ήδη καταλάβει.

Καθώς σας παρακολουθούμε από εδώ, από το μέλλον σας, γνωρίζουμε ότι πολλοί από εσάς, όταν σας είπαν να κλειδώσετε τους εαυτούς σας στα σπίτια σας, αναφερθήκατε σε λεγόμενα του Όργουελ, κάποιοι ακόμα και του Χομπς. Αλλά σύντομα θα είστε πολύ απασχολημένοι γι' αυτό.

Πρώτα απ' όλα, θα φάτε. Όχι μόνο επειδή θα είναι ένα από τα λίγα πράγματα που θα μπορείτε ακόμα να κάνετε.

Θα βρείτε δεκάδες ομάδες κοινωνικής δικτύωσης με tutorials για το πώς να περάσετε τον ελεύθερο χρόνο σας με γόνιμους τρόπους. Θα γίνετε μέλη σε όλες, και μετά από λίγες μέρες θα τις αγνοήσετε εντελώς.

Θα στραφείτε στα βιβλία λογοτεχνίας που έχετε στα ράφια της βιβλιοθήκης σας, αλλά σύντομα θα νιώσετε ότι δε θέλετε πραγματικά να διαβάσετε τίποτα από αυτά.

Θα ξαναφάτε. Δεν θα κοιμόσαστε καλά.

Θα αναρωτηθείτε τι συμβαίνει στη δημοκρατία.Θα έχετε μια ασταμάτητη online κοινωνική ζωή - στο Messenger, WhatsApp, Skype, Zoom ...

Θα σας λείπουν τα ενήλικα παιδιά σας όπως ποτέ πριν. Η συνειδητοποίηση ότι δεν θα έχετε ιδέα πότε θα τα ξαναδείτε, θα σας χτυπήσει σαν μια γροθιά στο στομάχι.

Παλιές δυσαρέσκειες και τσακωμοί θα φαίνονται "μικροί". Θα καλέσετε ανθρώπους που είχατε ορκιστεί να μη μιλήσετε ποτέ ξανά, για να τους ρωτήσετε: "Τι κάνεις;"

Πολλές γυναίκες θα υποστούν βία μέσα στα σπίτια τους.

Θα αναρωτηθείτε τι συμβαίνει στους άστεγους που δεν έχουν σπίτι για να μείνουν μέσα. Θα αισθανθείτε ευάλωτοι όταν βγαίνετε για ψώνια στους έρημους δρόμους, ειδικά αν είστε γυναίκα.

Θα αναρωτηθείτε αν έτσι καταρρέουν οι κοινωνίες. Συμβαίνει πραγματικά τόσο γρήγορα;

Θα μπλοκάρετε αυτές τις σκέψεις και όταν γυρίσετε σπίτι θα ξαναφάτε.

Θα πάρετε βάρος. Θα ψάξετε για online μαθήματα φυσικής κατάστασης.

Θα γελάσετε. Θα γελάσετε πολύ. Θα επιδεικνύετε ένα αιχμηρό χιούμορ που δεν είχατε ποτέ πριν. Ακόμα και οι άνθρωποι που πάντα έπαιρναν στα σοβαρά τα πάντα θα εξετάσουν τον παραλογισμό της ζωής, του σύμπαντος και όλων αυτών.

Θα κλείσετε ραντεβού στις ουρές των σούπερ μάρκετ με τους φίλους και τους εραστές σας, έτσι ώστε να τους δείτε εν συντομία αυτοπροσώπως, τηρώντας παράλληλα τους κοινωνικούς κανόνες και τις αποστάσεις.

Θα μετρήσετε όλα τα πράγματα που δε χρειάζεστε.

Η αληθινή φύση των ανθρώπων γύρω σας θα αποκαλυφθεί με απόλυτη σαφήνεια. Θα έχετε επιβεβαιώσεις και εκπλήξεις.

Όσοι ήταν πανταχού παρόντες στις ειδήσεις, θα εξαφανιστούν, και οι απόψεις τους ξαφνικά θα φαντάζουν άσχετες. Ορισμένοι θα βρουν καταφύγιο σε εξορθολογισμούς, οι οποίοι θα στερούνται τόσο απολύτως ενσυναίσθησης ώστε οι άνθρωποι θα σταματήσουν να τους δέχονται. Άνθρωποι τους οποίους είχατε παραβλέψει, αντ'αυτού, θα αποδειχθούν καθησυχαστικοί, γενναιόδωροι, αξιόπιστοι και πραγματιστές.

Εκείνοι που σας προσκαλούν να δείτε όλο αυτό το χάος ως μια ευκαιρία για πλανητική ανανέωση, θα σας βοηθήσουν να βάλετε τα πράγματα σε μια ευρύτερη προοπτική. Θα τους βρείτε επίσης τρομερά ενοχλητικούς: ωραίος, ο πλανήτης αναπνέει καλύτερα λόγω των μειώσεων εκπομπών CO2, αλλά πώς θα πληρώσετε τους λογαριασμούς σας τον επόμενο μήνα;

Δεν θα καταλαβαίνετε αν το να είστε μάρτυρες της γέννησης ενός νέου κόσμου, είναι περισσότερο μια μεγαλοπρεπής ή μια άθλια υπόθεση.
Θα παίξετε μουσική από τα παράθυρα και τις αυλές σας.
Όταν μας είδατε να τραγουδάμε όπερα από τα μπαλκόνια μας, σκεφτήκατε "αχ, αυτοί οι Ιταλοί".Αλλά ξέρουμε ότι θα τραγουδήσετε εμψυχωτικά τραγούδια ο ένας στον άλλον.
Και όταν βάλετε τέρμα το "I will Survive" από τα παράθυρά σας, θα σας δούμε και θα γνέφουμε όπως οι άνθρωποι του Γουχάν, που τραγούδησαν από τα παράθυρά τους τον Φεβρουάριο, κούνησαν το κεφάλι ενώ μας παρακολουθούσαν.

Πολλοί από εσάς θα κοιμηθείτε υποσχόμενοι ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε μόλις τελειώσει o εγκλεισμός είναι καταθέσετε αίτηση διαζυγίου.

Πολλά παιδιά θα συλληφθούν (πολλές εγκυμοσύνες).

Τα παιδιά σας θα εκπαιδεύονται σε απευθείας σύνδεση.

Οι ηλικιωμένοι θα σας παρακούνε σαν ατίθασοι έφηβοι: θα πρέπει να πολεμήσετε μαζί τους για να τους απαγορεύσετε να βγουν έξω, ώστε να μη μολυνθούν και πεθάνουν.

Θα προσπαθήσετε να μη σκέφτεστε τους μοναχικούς θανάτους μέσα στην εντατική.

Θα θελήσετε να καλύψετε με ροδοπέταλα όλα τα βήματα των ιατρικών εργαζομένων.

Θα σας πουν ότι η κοινωνία είναι ενωμένη σε μια κοινή προσπάθεια, ότι είστε όλοι στην ίδια βάρκα.
Θα είναι αλήθεια. Αυτή η εμπειρία θα αλλάξει για τα καλά το πώς αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας ως ένα μεμονωμένο μέρος ενός ευρύτερου συνόλου.

Η κοινωνική τάξη, ωστόσο, θα κάνει όλη τη διαφορά.
Η απομόνωση σε ένα σπίτι με έναν όμορφο κήπο δεν θα είναι το ίδιο με την αντίστοιχη σε μια πολυκατοικία.
Ούτε είναι το ίδιο να μπορεί κάποιος να συνεχίζει να εργάζεται από το σπίτι, με το να δει τη δουλειά του να χάνεται.
Αυτό το σκάφος στο οποίο θα πλεύσετε για να νικήσετε την επιδημία δε θα φαίνεται το ίδιο σε όλους, ούτε είναι στην πραγματικότητα το ίδιο για όλους: ποτέ δεν ήταν.

Κάποια στιγμή, θα καταλάβετε ότι είναι δύσκολο.

Θα φοβηθείτε.
Θα μοιραστείτε το φόβο σας με τους αγαπημένους σας, ή θα το κρατήσετε για τον εαυτό σας, έτσι ώστε να μην τους επιβαρύνετε.

Θα ξαναφάτε.
Είμαστε στην Ιταλία, και αυτά είναι όσα γνωρίζουμε για το μέλλον σας.

Αλλά είναι μια μικρή πρόβλεψη. Δεν είμαστε και οι καλύτεροι μάντες!

Αν στρέψουμε το βλέμμα μας στο πιο μακρινό μέλλον, το μέλλον που είναι άγνωστο τόσο σε εσάς όσο και σε εμάς επίσης, μπορούμε μόνο να σας πούμε το εξής:

Όταν όλα αυτά θα έχουν τελειώσει, ο κόσμος δε θα είναι ο ίδιος...


© Φραντσέσκα Μελάνδρι 2020 - Δημοσίευμα της Guardian